De Glimlach: “Syrische Fady vindt zijn weg in Oldenzaal”

2 juli 2019
Bron: de Glimlach van Oldenzaal

Fady Saliba Haidow (32) ontvluchtte in 2013 zijn moederland Syrië. Na vele omzwervingen kwam hij als statushouder in Oldenzaal terecht. Dankzij zijn focus op de Nederlandse taal is hij inmiddels zelfstandig ondernemer en runt hij zijn eigen rijschool.

In maart 2019 had Fady zijn papieren als rij-instructeur binnen en is hij per 1 juni 2019 voor zichzelf begonnen als rijschoolondernemer. Onder de naam ‘Fady One’ biedt hij in de regio rijlessen aan. Zijn klanten zijn zowel geboren Nederlanders als Arabisch sprekende migranten. Fady: “Ik ga die laatste groep natuurlijk wel zoveel mogelijk in het Nederlands aanspreken.”

‘Fady One’ suggereert dat er meer volgen en dat sluit Fady ook niet uit. Fady: “Ik hoop te kunnen groeien en later instructeurs in dienst te hebben. Wat mij betreft wordt heel Overijssel mijn werkgebied.”

Fady heeft voor de theorie instructie een eigen aanpak. Fady: “Ik heb kleine groepen van maximaal 4 leerlingen, ik wil zeker weten dat de stof wordt begrepen. Ik ga ook geregeld de leerlingen in de auto rondrijden, een klas op wielen. Ze leren dan de theorie aan de hand van de echte verkeerssituaties, theorie in de praktijk kun je het noemen.”

 

Vlucht

Fady heeft in Damascus Arabische literatuur gestudeerd en gaf ook taalles in Syrië, een talenknobbel heeft hij dus wel. Fady vluchtte in 2013 uit Syrië omdat hij in het leger zou moeten dienen. Per boot, per trein, lopend en in een vrachtwagen is hij via Turkije, Griekenland, Italië en Duitsland uiteindelijk in het AZC van Ter Apel terechtgekomen, waar hij asiel heeft aangevraagd. Na anderhalve maand kreeg hij zijn verblijfsvergunning. Nederland leek hem ideaal om zich te vestigen, ook omdat er al twee zussen van hem wonen. Zes maanden na het verkrijgen van zijn vluchtelingenstatus is Fady in Oldenzaal komen wonen. Vanaf zijn eerste stap op Nederlandse bodem had hij maar één prioriteit: de Nederlandse taal leren! Naast de inburgeringscursus heeft Fady deelgenomen aan Taalpunt en het Praathuis (beide initiatieven om nieuwkomers de taal te laten oefenen). Fady viel daar meteen op als modelstudent. Hij heeft ook nog op Saxion en Windesheim Nederlands gestudeerd, niveau C1.

Fady zet zich trouwens nu ook nog in als tolkvrijwilliger. Fady: “Als je de taal van je land niet beheerst kom je gewoon niet verder.” Fady heeft als vrijwilliger in de kantine van VV De Esch gewerkt. In 2018 is Fady algemeen clubkampioen geworden bij Tafeltennis Quick 20. Fady: “Zo heb ik en passant ook nog het Twents mogen leren!” In 2016 kreeg Fady een baan bij Hotel Bloemenbeek en hij kon daar -inmiddels als ‘Chef de rang’- ook wel doorgroeien, maar het ondernemerschap lonkte.

 

Advies

Fady is best trots op zijn loopbaan tot nu toe. Hij is blij met Nederland als vestigingsland vanwege de goede opvang en de kansen die er liggen. Fady wil vluchtelingen, die in Nederland een toekomst zoeken, graag het volgende meegeven: “Leer de taal, ga bij een sportvereniging, meld je aan voor vrijwilligerswerk en pak je kansen, niemand doet dat voor jou!”

Najaarsactie!

€ 2,50 Korting op elke rijles

You have Successfully Subscribed!